VCA* - VCA** - VCA P

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM = Veiligheid, Gezondheid en Milieu) en is een compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven structureel en objectief worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem.

Omdat veiligheid en veilige werkomstandigheden voor elke onderneming belangrijk zijn, werd  bijna 20 jaar geleden het VCA zorgsysteem ontwikkeld. Oorspronkelijk was dit een Nederlands systeem, maar later werd het ook in België, Duitsland en Frankrijk ingevoerd. VCA biedt bedrijven een kader om te voldoen aan de wetgeving. Het richt zich hoofdzakelijk tot aannemers en dienstverlenende bedrijven. Onder VCA kunnen zij op dezelfde manier communiceren over veiligheid en er zeker van zijn dat iedereen het over dezelfde waarden heeft.  VCA is opgebouwd als checklist met eisen waar zowel praktijk als documentatie belangrijk zijn.  Het systeem gaat echter gepaard met een aantal problemen die zich vooral in de uitwerking en de praktijk stellen. Voor de meeste bedrijven weegt het administratieve aspect zwaar door, waardoor een overzicht vaak niet aanwezig is. Er is geen samenhang tussen verschillende lijsten, documenten, procedures, enz.

Incerta biedt uitkomst met het VARIO systeem. Op basis van de VCA checklist werden de nodige modules ontwikkeld die voldoen aan de eisen beschreven in de norm.

Het systeem maakt een heel deel documenten en lijsten automatisch op voor u omdat uw bedrijf, medewerkers, materiaal en andere gegevens gekoppeld werden. Een automatische verwittiging, wanneer zaken zoals medische keuringen, opleidingen, enz. (bijna) vervallen zijn, is ook voorzien. Het biedt zowel kleine als grotere ondernemingen de mogelijkheid om meer tijd te investeren in de praktische veiligheid en andere dagelijkse taken in de onderneming en vermindert de administratieve last van VCA sterk.

Het VARIO softwaresysteem wordt door meer dan 200 ondernemingen gebruikt en is bovendien niet onbekend bij veel auditinstellingen en auditors. Omdat de modules voor de gebruikers zo duidelijk zijn, kan iedereen bijdragen aan de inspanningen. Onze experts maken het volledige dossier voor u op, geven u een opleiding over het systeem en begeleiden u tot aan de audit. Achteraf blijven wij steeds bereikbaar voor verdere vragen. Tenslotte zorgt Incerta er steeds voor dat het VARIO systeem up-to-date blijft met de laatste normwijzigingen zodat u kunt blijven voldoen aan de normeringen.

Indien u een VCA-certificaat wil behalen, contacteer ons hier voor meer info.